Campanya: Presons y les noves mesures restrictives front al COVID19

El GSA formem part d’aquesta campanya en la que s’exigeix unes mesures mínimes dintre dels murs, ja que es vulneren els pocs drets que tenen els presxs amb l’excusa del covid-19

Es reclamen els següents punts:

1️⃣ Cal garantir les comunicacions de la població penitenciaria amb les seves famílies i persones properes:

🔴 A través dels locutoris.

🔴 Mitjançant videotrucades.

🔴 Amb justificants de mobilitat per incloure els desplaçaments com a excepció al confinament perimetral.

2️⃣ Facilitar la possibilitat de fer trucades pot esdevenir un mecanisme efectiu per garantir la relació amb l’exterior. Instem al Departament de Justícia: 

🔴 A que s’estableixi la gratuïtat de 5 trucades setmanals per totes les persones preses.

🔴 Ampliar l’horari de les cabines. 

3️⃣ Tenint en compte que a l’actualitat hi ha alguns mòduls confinats i interns i internes en quarentena, cal garantir que aquestes persones es troben en condicions dignes i se’ls respecten els seus drets. 

🔴 Amb l’accés regular a les dutxes.

🔴 Amb l’accés al pati.

4️⃣Per tal de prevenir l’entrada de la Covid-19 a les presons, cal aplicar mesures d’higiene corresponents: ús mascaretes i gel per totes les persones preses, funcionaris, treballadors CIRE i personal penitenciari. Així com garantir la higiene dels diferents espais de comunicació.

5️⃣ Per tal de garantir l’accés a la informació sobre la situació a les presons, imprescindible per raons de transparència i dignitat amb les familiars i persones properes dels interns i internes, cal que s’estableixi un canal d’informació permanent sobre la situació a les presons.

6️⃣ Tenint present que els contagis a les presons van en augment, són necessàries mesures tendents a la reducció de la població reclusa, com ho són l’aplicació de tercers graus o d’altres mesures per a assegurar el reforç del compliment de la condemna en llibertat o semillibertat.